
W pierwszych 6 miesiącach życia karmienie piersią może być jedynym
i wystarczającym sposobem zaspokajania potrzeb żywieniowych
niemowlęcia. Maluch jednak intensywnie rośnie, dlatego po tym czasie
należy rozpocząć uzupełnianie jego diety o nowe pokarmy.
Warto przy tym pamiętać, że ich jakość, odgrywa ważną rolę
w prawidłowym rozwoju młodego organizmu.
Jak zatem rozszerzać dietę, aby dobrze wykorzystać kluczowy
okres 1000 pierwszych dni życia i mieć pozytywny wpływ
na zdrowie dziecka?
Mleko mamy jako pierwsze i jedyne
W pierwszym półroczu życia pokarmem, który realizuje zapotrzebowanie niemowlęcia na ważne dla jego prawidłowego rozwoju składniki odżywcze, jest mleko mamy.
Zawiera ono odpowiednie ilości węglowodanów, białka, tłuszczów, składników mineralnych, witamin
(z wyjątkiem witaminy D i K, których ilość należy uzupełnić po konsultacji z lekarzem pediatrą) oraz innych ważnych składników,
potrzebnych do zachodzących w młodym organizmie procesów. Wraz z upływem czasu – jednak nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia
i nie później niż w 26. tygodniu – należy rozpocząć rozszerzanie diety.
Choć w pewnym momencie maluch wykazuje gotowość na nowe produkty w jego jadłospisie, nie oznacza to zakończenia karmienia piersią.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno ono być kontynuowane do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzaniu diety.
Rozszerzanie diety – od czego zacząć?
Wprowadzanie nowych pokarmów do diety to ekscytujący czas zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny mieć delikatny smak, jednolitą gładką konsystencję i powinny to być pojedyncze składniki.
Maluch dopiero rozpoczyna przygodę z odkrywaniem różnorodnych smaków, dlatego na początku wystarczą niewielkie ilości (kilka łyżeczek) przecieru lub musu. Podczas rozszerzania diety jako pierwsze wprowadza się warzywa. Ich wytrwany – w odróżnieniu do owoców – smak jest mniej akceptowalny przez niemowlęta, dlatego taka kolejność pozwala na zmniejszenie problemów z ich polubieniem. Po około 2 tygodniach od poznania przez niemowlę smaku warzyw tj. marchewka czy brokuł, do jadłospisu można włączyć owoce.

Jadłospis dopasowany do potrzeb niemowlęcia
Planując jadłospis w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka ważne jest, aby rodzice miei na uwadze także ich jakość i bezpieczeństwo.
Młody organizm jest bowiem wyjątkowo wrażliwy, a jego układy i narządy nie funkcjonują tak sprawnie jak u osób dorosłych. Wciąż dojrzewający układ odpornościowy i detoksykacyjny nie pozwalają na pełną obronę przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w żywności. Sięgając po marchewkę w sklepie czy na targu, mama nie ma pewności, czy będzie ona odpowiednia dla malucha – jakości produktu bowiem nie da się ocenić za pomocą zmysłów.
Właśnie dlatego niemowlęta i małe dzieci potrzebują innego niż starsi członkowie rodziny sposobu żywienia. Pomocą w rozszerzaniu diety malucha są produkty stworzone z myślą o ich wyjątkowych potrzebach. To żywność, która spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, znacznie bardziej surowe niż żywność ogólnego przeznaczenia, czyli ta obecna w jadłospisie starszego rodzeństwa czy dorosłych. Ich cechą charakterystyczną jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. lub 8. miesiącu życia) – to pomoc w wyborze produktu dopasowanego do wieku i umiejętności dziecka. Planując jadłospis w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka ważne jest, aby rodzice miei na uwadze także ich jakość i bezpieczeństwo.
Młody organizm jest bowiem wyjątkowo wrażliwy, a jego układy i narządy nie funkcjonują tak sprawnie jak u osób dorosłych. Wciąż dojrzewający układ odpornościowy i detoksykacyjny nie pozwalają na pełną obronę przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w żywności. Sięgając po marchewkę w sklepie czy na targu, mama nie ma pewności, czy będzie ona odpowiednia dla malucha – jakości produktu bowiem nie da się ocenić za pomocą zmysłów.
Właśnie dlatego niemowlęta i małe dzieci potrzebują innego niż starsi członkowie rodziny sposobu żywienia. Pomocą w rozszerzaniu diety malucha są produkty stworzone z myślą o ich wyjątkowych potrzebach. To żywność, która spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, znacznie bardziej surowe niż żywność ogólnego przeznaczenia, czyli ta obecna w jadłospisie starszego rodzeństwa czy dorosłych. Ich cechą charakterystyczną jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. lub 8. miesiącu życia) – to pomoc w wyborze produktu dopasowanego do wieku i umiejętności dziecka.
Jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%
Aby rodzice mogli czuć się pewnie, sięgając po produkty dla swojego malucha, producenci żywności przeznaczonej dla najmłodszych oferują propozycje, do których można mieć 100% zaufania. Te produkty to między innymi szeroka gama wartościowych posiłków i przecierów owocowych skomponowanych ze składników odpowiednich dla najmłodszych, które charakteryzuje:

- 100% mięsa bez hormonów i antybiotyków od zaufanych dostawców,
- 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku,
- 100% warzyw z kontrolowanych upraw, których normy jakości i bezpieczeństwa są nawet 5000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do warzyw ogólnodostępnych,
- 100% owoców z kontrolowanych upraw, których normy jakości i bezpieczeństwa na zawartość pestycydów są nawet 1000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do owoców ogólnodostępnych, brak konserwantów*, barwników* i wzmacniaczy smaku*.